IVF

Az In Vitro Fertilizáció egy olyan módszer,  amelynek köszönhetően megtermékenyítjük a női testen kívül ( laboratóriumban) a petesejtet a partner spermiumával vagy donor spermiummal. Ezt követi a hosszabbított kultiváció, amelynek során megtörténik a megtermékenyítés. A  helyes spermium kiválasztása már a természet kezében van , úgy mint a spontán terhességnél. A  megtermékenyített petesejtek a transzfer napjáig inkubátorban vannak  ami 3-5 napig tarthat.
Ez a módszer az alapvető formája a reprodukciós kezelésnek.

1. Bevezető konzultáció

Ahoz, hogy klinikánk orvosai segíteni tudjanak, szükséges időpontot kérni egy bevezető, első konzultációra, ahol az orvos megismerkedik a beteg problémájával és közösen a pácienssel megbeszélnek egy kezelési formát. Időpontot a konzultációra telefonon vagy emailen keresztül lehet kérni.
Az első konzultációra  ideális, ha a páciens  a párjával jön. A konzultálást követően nőgyógyászunk hüvelyi, illetve ultrahangos kivizsgálást végez a páciensen  a partnernek, pedig spermium kivizsgálást spermiogram segítségével.

2. Kivizsgálások

A legtöbb esetben specializált kivizsgálásokkal meglehet állapítani a meddőség okát, azonban vannak olyan páciensek , ahol a meddőség okát nem lehet kimutatni . Ezt  idiopátiás sterilitásnak nevezik. Ez a fajta sterilitás a betegek 15%-nál fordul elő.
A hagyományos érv állítása szerint, hogy egy pár meddőségében 30%-ban felelős a nő és 30%- ban a férfi már nem igaz, mivel jelenleg szokatlanul egyre több férfi küzd termékenységi problémákkal. Klinikánkon gyakran találkozunk (a betegek 70%-a) olyan párokkal, ahol a meddőség problémája mindkét fél részén megtalálható.
A meddőség okának megállapításához  főleg a petefészek můködését a hormonszintet és a petevezeték átjárhatóságát vizsgáljuk , valamint a  spermium minőségét és az immunológiát.

Kivizsgálás a nőknél:

Hormonális profil

Ez a kivizsgálás információt nyújt a páciens reprodukciós állapotáról – ezt értve a petefészek můködéséről és mindenek előtt az ovariális tartalékról.

FSH ( folliculus stimuláló hormon) – 1,9 – 12 IU/ml

LH  ( luteinizáló hormon) 0.9 – 12 IU/ml

PRL ( prolaktín)  kevesebb 25 ng/ml

TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) 1,0 – 4,0 IU/ml

AMH (Anti- Můller hormon) 0,5 – 30 IU/ml (kortól függően)

Ultrahangos kivizsgálás

Az ultrahangos kivizsgálás alatt főleg a petefészket figyeljük meg hüvelyen át, azonban megfigyeljük a méh formáját, alakját, méretét és a méh nyálkahártyájának magasságát is.
A petefészek ultrahangos kivizsgálásának fontos szerepe van, ugyanis ezzel a kivizsgálással orvosaink kitudják zárni a ciszták jelenlétét és megtudják állapítani a beteg ovariális tartalékát.

Petevezeték átjárhatóságának  kivizsgálása

A petevezeték átjárhatóságának kivizsgálása fontos  abban az esetben, ha a páciens természetes módon szeretne teherbe esni. Klinikánkon a  a legmodernebb módszerrel vizsgáljuk ki a petevezeték átjárhatóságát. Ennél a kivizsgálásnál orvosaink speciális zselét, habot használnak, amely hatása alatt mefigyelik a petevezetéket ultrahanggal.
Ezt a kivizsgálási formát hiszteroszalpingográfiának nevezik. Ennél a beavatkozásnal betegeink teljes altatásban vannak.
Orvosaink ennél a beavatkozásnál ajánlják még a hiszteroszkópiát, amely egy olyan beavatkozás, ahol a hiszteroszalpingográfia után kamerával vizsgálják meg a méhüreget. A méhüreg kivizsgálása kamerával kimutatja a méhüregben található polipokat és apró összenövéseket , amelyek gátolhatják a teherbeesést.
A hiszteroszalpingográfia ( HSG) és hiszteroszkópia ( HSK)  beavatkozás után orvosaink szövetmintát vesznek a nyálkahártyából  és szövettani kivizsgálásra küldik.

Genetikai konzultáció

A genetikai konzultáció célja a kariotípus kivizsgálása , azaz a partner kromoszóma számának kivizsgálása. Ezt a kivizsgálást a sikertelen IVF ciklusnál, ismételt abortusznál, illetve genetikai problémáknál ajánljuk.

  1. Gyakran ahhoz, hogy betegeink valóra válthassák álmaikat fontos elvégezni néhány beavatkozást, operációt amely segíti a terhesség sikerességét. Ezeket az operációkat orvosaink eltudják végezni a klinikánk egy napos sebészeti részlegén.
  2. Szükség esetén pácienseink igénybe vehetik az immunológusunk, endokrinológusunk, belgyógyászunk, illetve pszichológusunk segítségét.

Klinikánk igyekszik , hogy pácienseink a lehető legtöbb törődést, figyelmet kapják orvosainktól illetve IVF koordinátorjainktól, ezért betegeink már az első konzultáción telefonszámot kapnak egy orvosra és egy nővérre akikkel szükség esetén kapcsolatba lehet lépni.

Kivizsgálás a férfiaknál

Klinikánkon egyre többet fordul elő a meddőség problémája a férfiaknál, ezért berendezésünkben bővítettük a diagnosztikai és terápiás  eljárások körét.

A férfiak kivizsgálását a spermiogrammal kezdjük, amennyiben a spermogram kimutat némely elváltozást, abban az esetben néhány hét elteltével megismétljük a spermium kivizsgálását, spermiogramot. Klinikánkon mindig rendelkezésre állnak  andrológusaink ,akikkel betegeink átkonzultálhatják eredményeiket. Amennyiben a spermiogram eredménye néhány hét elteltével sem változik pácienseinknek urológiai kivizsgálást ajánlunk. Urológusaink magasan specializáltak a férfi meddőség terén.

Spermiogram kivizsgálás

A spermiogram kivizsgálás elsődleges lépésnek számít  a meddőség okának megállapításában. A spermium kivizsgálása nélkül nincs értelme alapos kivizsgálast végezni a nőknél. A spermiogramot andrológusaink az aktuális  Egészségügyi Világszervezet (WHO) elvárásai, kritériumjai  szerint értékelik .
A spermium leadása a mintavételi helyiségben történik. A beteg a spermiogramhoz szükséges mintát egy steril gallipotba adja le a mintavételi helyiségben. A spermiogram előtt a betegnek fontos betartani a 2-3 napos szexuális abstinenciót. A kivizsgálásnál az andrológusaink főleg a spermium minőségét, gyorsaságát, pH értékét és alakját figyelik meg.

Urológiai kivizsgálás

Klinikánkon minden beteg rendelkezésére  áll az  urológusunk, aki a pácienseknek elvégzi az összes szükséges kivizsgálást.

Genetikai kivizsgálás

Némely esetben ( rossz minőségů , nem megfelő spermiumnál) elengedhetetlen a spermium kivizsgálása FISH módszerrel. Ennél a módszernél a kariotípust vizsgálják ki.

3. Stimuláció

Abban az esetben, ha a betegnek minden eredménye megfelelő ,  az orvos kidolgozza a páciensnek a stimulációs protokollt és elmagyarázza az egész kezelés folyamatát.
A stimuláció célja az, hogy minél több petesejt tudjon kialakulni a petefészekben. A petesejtet később orvosaink leszívják a petefészekből  és megtermékenyitik a partner spermiumjával.

IVF koordinátorunk megmutatja és elmagyarázza a stimulációs gyógyszerek, injekciók használatát és alkalmazását.

A hormonális kezelés alatt betegünknek általában az 5.- 6.- ik napon ultrahang kivizsgálást  végzünk, amellyel ellenőrizzük a stimuláció folyamatát és a petesejtet reakcióját. Figyelemmel kísérjük a tüszők mennyiségét és méretét, illetve a nyálkaháryta magasságát. Az ultrahang alapján orvosunk meghatározza a peteleszívás pontos napját ,  illetve az utolsó injekció alkalmazását , ami általában 34-36 órával  történik a peteleszívás előtt.

4. A peteleszávást orvosaink  teljes altatásban az egy napos sebészeti részlegen végzik.

A peteleszívást hüvelyen keresztül végezzük ultrahangos szondával amelyen  elővan készítve a speciális punkciós tů . A  peteleszívás napján a partner spermium mintát ad le, amit később embriológusaink  a petesejt megterméknyítéséhez használnak fel. A peteleszívás után pácienseink még 2-3 órát a szobán pihennek. A beavatkozás után betegeink az embriológussal konzultálnak,  ahol az embriológus elmagyarázza a megtermékenyítés folyamatát. Betegeink csak kísérettel hagyhatják el klinikánkat, mivel a teljes altatás után fontos, hogy még néhány órat a páciens felügyelett mellett legyen.

5. Megtermékenyítési formák

Az In Vitro Fertilizáció egy olyan módszer,  amelynek köszönhetően a petesejtet megtermékenyítjük a női testen kívül ( laboratóriumban) . Az IVF megtermékenyítésnek két fajtája van: az IVF és az ICSI .

ICSI

Az ICSI egy olyan módszer , amelynek során a spermium a petesejtbe egy speciális üveg pipettával van bevezetve mikroszkóp alatt.
Az embriológus kiválassza morfológiailag a legmegfelelőbb és leggyorsabb spermiumot majd az üveg pipettával beleszúrja a petesejtbe. Ez a módszer biztosítja a legnagyobb sikerességet a megtermékenyítésben ( 70-80%) .

IVF

Az IVF egy olyan módszer, ahol a petesejt megtermékenyítése a spermiummal közösen történik a hosszabbított kultiváció alatt. Ez a megtermékenyítésnek a természetesebb formája, ugyanis ennél a módszernél a helyes spermium kiválasztása már a természet kezében van , úgy mint a spontán terhességnél. A sikeresség 60%-os.  Orvosaink ezt a módszert azoknak a pároknak ajánlják , akik megfelelő spermiogrammal rendelkeznek, először vesznek részt az IVF ciklusban, illetve petevezeték elzáródással küzdenek ami  lehet a meddőség oka.

6. Transzfer

A petesejtből a megtermékenyítés után ( függetlenül attól, hogy a spermium a partnertől vagy donortól van) embrió fejlődik ki. Az embriókat az embriológusok laboratóriumban figyelik meg, majd az 5.-6.-ik orvosaink a méhbe ültetik. A beültetést speciális transzfer katéterrel végezzük ultrahang segítségével. A beavatkozás fájdalom mentes és csak néhány percig tart.  A sikeresség elérésének érdekében és az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság ( ESHRE) tanácsának köszönhetően orvosaink egy embriót transzferelnek. Az ikerterhesség komplikációkkal járhát. Klinikánon elsődleges a komplikációmentes terhesség és az egészség gyermek születése.

7. Az embriók kriokonzervációja és a krioembriótranszfer  KET

Ha a kultiváció után több embrió fejlődik ki, akkor az embriókat lefagyasztjuk. Az embriókat a legmodernebb módszerrel fagyasztjuk ( vitrifikáció).  Így a fagyasztott embriók még évek után is használatra készek. Az embrió fagyasztást hiperstimuláció esetén is szokták ajánlani, amikor az embriótranszfer nem ajánlott. A fagyasztott embriótranszfert a nyálkahártya  gyógyszerfelkészítése  után alkalmazzuk, vagy ultrahanggal megfigyelt természetes ciklusnál a menstruáció 17-22.-ik napján.
A krioembriótranszfer és az embriótranszfer sikeressége egyforma, 45%- os .

Visszajelzés kérése
Visszajelzés kérése

COVID-19 INFO