Diagnosztika és megelőzés

Klinikáinkon nagy hangsúlyt fektetünk a diagnosztikára, ezért nálunk különböző vizsgálati módszerek érhetők el, amelyek a meddőség kezelésének részeként, de akár megelőzésként is igénybe vehetők. Minden vizsgálatnál lehetősége van részt venni az eredményekkel kapcsolatos ingyenes konzultáción, akár személyesen, akár telefonon.

A meddőség diagnosztizálásán belül végzett vizsgálatok a nőknél a petefészkek működésének, a petevezetékek átjárhatóságának felmérésére, a hormonszint megállapítására, valamint az immunológiai, genetikai, illetve hematológiai állapotra irányulnak. A férfiak esetében főként a spermiumképződést vizsgálják, de szintén felmérik az immunológiai állapotot, illetve a hormonprofilt is.

A meddőség kezelésének részét képező vizsgálatok eredményei az orvossal való konzultáció után állnak a betegek rendelkezésére, ugyanis ezeket a további információk kontextusában kell értelmezni, amelyeket az orvos szakszerűen ki tud értékelni. Általában a konzultációra automatikusan sor kerül a klinikán tett következő látogatás alkalmával. Abban az esetben, ha a klinika meglátogatása a vizsgálati eredményektől függ, az orvos telefonos konzultációt egyeztet a beteggel.

Vizsgálatok nőknek

Fogamzás előtti gondozás

A fogamzás előtti gondozás diagnosztikus módszerek összességét jelenti, melyek célja az aktuális termékenységi állapot felmérése. Ez a vizsgálat a megelőzés részeként is javasolt – tehát nemcsak azoknak a nőknek, akik teherbe akarnak esni, hanem azoknak is, akik a jövőben terveznek gyermeket vállalni.

Ezen vizsgálat során a vérből megállapítják a hormonképet (AMH, prolaktin, TSH), aminek segítségével meghatározható a petefészek-tartalék, azaz, hogy a nőnek elég idő áll-e még rendelkezésére, vagy pedig a családalapítást jobb lenne tovább fölöslegesen nem halogatnia. A petefészek-tartalék minden nő esetében más, ritka esetekben korai menopauza is előfordulhat már a nő 30. életéve körül. A vizsgálatnak köszönhetően hasznos információkhoz juthat, amelyek segítenek Önnek helyes döntéseket hozni a jövője tervezése során.

A hormonképen kívül a vérből kivizsgálják a szexuális úton terjedő betegségek jelenlétét is, és lehetősége van minden eredményről közvetlenül szakorvossal konzultálni, akár személyesen, akár telefonon.

STD-szűrés (az ISCARE betegeinek)

A szexuális úton terjedő betegségek általános vizsgálatáról van szó, vérminta segítségével. A hepatitisz B (HBsAg), hepatitisz C (HCV), HIV és szifilisz betegségeket tesztelik. Ezt a vizsgálatot klinikáink kapacitására való tekintettel csak azoknál a betegeknél végezzük el, akik klinikáinkon meddőségkezelésben vesznek részt.

Teljes hormonkép (az ISCARE betegeinek)

A hormonális egyensúly rendkívül fontos a reprodukciós egészség szempontjából. Egyúttal annak megfelelő mutatója is, és így értékes információkkal szolgál főként azon nők számára, akiknek nem sikerül teherbe esniük, vagy akik későbbre tervezik a terhességet.  A hormonok alapján meg tudjuk állapítani az ún. petefészek-tartalékot – azaz azoknak a petesejteknek a számát, amelyeket a petefészkek képesek lesznek kitermelni a megtermékenyítéshez, tehát hogy feltételezhetően meddig lesz még a nő termékeny. Míg egyes hormonok szintje a termékenység adott időbeni állapotáról tanúskodik, addig más hormonok értekei a menstruációs ciklus szakaszától függenek. Hormonzavarról akkor beszélünk, ha a kapott értékek nem felelnek meg a ciklus azon szakaszának, amely a nőnél éppen fennáll.

Ez a vizsgálat vérvétel segítségével valósul meg, ahol a vérmintában több hormon szintjét is vizsgálják, mégpedig: anti-Müllerian hormon (AMH), progeszteron, follikulus stimuláló hormon, luteinizáló hormon, tireotropin, szabad tiroxin, prolaktin, ösztradiol és DHEAS.

Tüszőmérés

Egy ultrahangos vizsgálatról van szó, amely során megfigyelik a petesejteket (oocitákat) tartalmazó tüszők növekedését. Az ovuláció előtt két-három nappal a beérő tüszők egyike eléri a 16 – 18 mm-es nagyságot. Ezt domináns tüszőnek nevezzük. Az ovuláció során a domináns tüsző felreped és kiszabadul belőle a petesejt.

A vizsgálatot egy vékony szonda hüvelybe történő többszöri bevezetésével valósítják meg néhány napon keresztül, ami lehetővé teszi a tüszők növekedésének megfigyelését, és így nagy pontossággal megállapítható az ovuláció időpontja, valamint az is, hogy az ovuláció bekövetkezésének módja nem jelent-e akadályt a természetes teherbeesés szempontjából. Amennyiben ez a vizsgálat a kezelési eljárás részeként valósul meg, a betegnek nem kell érte külön fizetnie. Pontos tájékoztatást a kezelőorvosa ad Önnek.

Genetikai trombofília szűrés

A trombofília fokozott véralvadásra való hajlamot jelent, amely a terhesség alatt vagy a meddőség hormonális kezelése során, veszélyes vérrögök keletkezéséhez vezethet. Ezen okból vizsgálják a trombofília genetikai tényezőinek jelenlétét, az eredmények pedig fontos kiindulópontjai a meddőség kezelésével kapcsolatos döntéseknek és a terhesgondozásnak is. Ennek a hajlamnak az ismerete pedig nemcsak a reprodukciós gyógyászat keretein belül jelent hasznos információt.

A vizsgálat vérvétellel történik, ugyanis a vérmintában vizsgálják azoknak a mutációknak jelenlétét, amelyek a véralvadásért felelősek. Akár 4-féle mutáció is kivizsgálható; a legfontosabb közülük a II. alvadási faktor (protrombin) és az V. faktor (Leiden). Ezeknek a mutációknak a jelenléte tehát a véralvadásra való veleszületett fokozott hajlamot jelenti, ezért a kezelés során megelőző intézkedések bevezetésére van szükség.

Vizsgálatok férfiaknak

A spermiumokkal kapcsolatos vizsgálatok és mintavételek előtt fontos szexuális absztinenciát tartani. Ennek legalább 2 napig kell tartania, ideális esetben azonban nem több 3 napnál. A spermiumok ugyanis csak pár napig élnek és élettartamuk végén természetes degradációjukra és szétesésükre kerül sor. Így hosszabb absztinencia során megnövekedik az ilyen spermiumok aránya, ami enyhén torzíthatja a vizsgálatok eredményeit. Tehát semmiképp nem érvényes az az állítás, hogy a hosszabb absztinencia jobb eredményekhez vezet, és egészen biztosan nem ajánlott.

Fogamzás előtti gondozás

A fogamzás előtti gondozás diagnosztikus módszerek összességét jelenti, melyek célja a férfi termékenység állapotának felmérése. Ennek a vizsgálatnak az alapja a spermavizsgálat, amelyet a szexuális úton terjedő betegségek vérmintából történő vizsgálatával egészítenek ki. Ez a vizsgálat a megelőzés részeként is javasolt – tehát nemcsak azoknak a férfiaknak, akik gyermeket szeretnének nemzeni, hanem azoknak is, akik a jövőben terveznek gyermeket vállalni. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően többet tudhat meg spermiumai egészségének aktuális állapotáról, kedvezőtlen eredmények estén pedig időben megkezdheti a kiváltó okok felismerését és megszüntetését, illetve kezelését. Némely esetekben elegendő az életmódváltás és a kockázati tényezők megszüntetése, máskor pedig kezelésre, esetleg sebészeti beavatkozásra van szükség. 

Minden eredményről lehetősége van közvetlenül szakorvossal konzultálni, akár személyesen, akár telefonon. 

Spermavizsgálat

A férfiak alapvető laborvizsgálatáról van szó, amely az ondóminőség kiértékelésére, a spermiumok jelenlétének és tulajdonságainak megállapítására irányul. A vizsgálat során olyan tulajdonságokat ítélnek meg, mint a térfogat, kinézet, pH-érték és egyéb sejtek jelenléte az ondóban. Kiértékelik továbbá a spermiumok koncentrációját, életképességét, mozgékonyságát és morfológiáját.

A teljes vizsgálat közvetlenül klinikánkon történik, időpontot előre kell foglalni. Az érkezést és a recepción történő regisztrálást követően andrológus-laboránsaink egyike behívja Önt és elkíséri a mintavevő helyiségbe, ahol átbeszéli Önnel a mintavétel teljes menetét és megbeszélik az eredményekkel kapcsolatos konzultáció formáját és időpontját. A mintavétel az erre kijelölt helyiségben történik egy speciális steril edénybe, amelyet klinikánkon kap. A helyiségben található egy csengővel ellátott rekesz, amelybe beleteszi a mintát, majd a csengetést követően andrológusaink tudni fogják, hogy a rekesz másik oldalán kivehetik a mintát és megkezdhetik annak elemzését. Utolsó lépésként már csak a pénztárnál történő fizetés marad.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabványa által normálisnak tekintett vizsgálati értékek (2021) a következők:
Sperma térfogata: legalább 1,5 ml
pH: 7,2 – 8,4
Spermiumkoncentráció: legalább 15 millió spermium/ml
A spermiumok teljes mozgékonysága: legalább 40%
A spermiumok progresszív motilitása: legalább 32%
Morfológiai szempontból normál spermiumok száma: legalább 4%

STD-szűrés (az ISCARE betegeinek)

A szexuális úton terjedő betegségek vizsgálata vérmintából történik. A hepatitisz B (HBsAg), hepatitisz C (HCV), HIV és szifilisz betegségeket tesztelik. Ezt a vizsgálatot klinikáink kapacitására való tekintettel csak azoknál a betegeknél végezzük el, akik klinikáinkon meddőségkezelésben vesznek részt. 

A spermiumok DNS-fragmentációjának vizsgálata

Ez a vizsgálat Halosperm módszerrel történik, melynek segítségével meg tudjuk állapítani a sérült DNS-állományú spermiumok százalékos arányát a spermában. Ennek az aránynak nem lenne szabad meghaladnia a 30%-ot. A spermiumfejben lévő genetikai információk sérültek lehetnek, még ha a spermiumok külsőleg nem is mutatnak rendellenes morfológiát vagy motilitást. Oxidációs stressz hatására rendellenességek – ún. DNS-molekula törések keletkeznek, ami csökkenti a megtermékenyítés sikerességét. Ha az ily módon sérült spermium meg is termékenyíti a petesejtet, a keletkező embrió általában lassabban osztódik, esetleg életképessége csökken a fejlődés előrehaladott szakaszaiban. Szerencsére több módszer is létezik az ily módon sérült spermiumok kiszűrésére – mint a MACS és MFSS módszerek.

SpermPack – komplex spermavizsgálat

A klinikánk kínálatában szereplő legteljesebb körű vizsgálat a spermavizsgálaton és a DNS-fragmentáció vizsgálaton kívül az ellenanyagok vizsgálatát, valamint az életképesség és Oxisperm vizsgálatot is magába foglalja. Az ellenanyagok immunológiai vizsgálata esetén az IgG csoportba tartozó, spermium elleni antitestek jelenlétét vizsgálják. A vitalitásvizsgálat a mintában lévő élő spermiumok arányát állapítja meg. Az Oxisperm egy megbízható teszt a szabad gyökök lehetséges többletének mérésére. A sejtek oxidációs kapacitása és a sejt normál anyagcserefolyamatai során termelődő szabad gyökök mennyisége közti egyensúly felbomlása ún. oxidációs stressz kialakulásához vezet. Ez a sejtek károsodásához vezet, ami a férfi csírasejteket is érintheti, ezáltal hatással lehet a termékenységre is.

Visszajelzés kérése
Visszajelzés kérése

COVID-19 INFO