Blog

Webinárium dr. Lévayovával (2022 6. 21.)

2022 június 21.-én webináriumot tartottunk a magyar párok részére, ahol szó volt arról hogy mikor érdemes a social freezing, mikor lehetséges még a saját sejtes program, mikor növeli az esélyeket a donor program, valamint magasabb életkorban már ajánlatos az embrió genetika is a saját sejtes lombiknál. A webinárium elött és közben is lehetöségük volt kérdéseket feltenni és a webinárium végén a résztvevök apró ajándékkal gazdagodhattak. Azok részére akik lemaradtak a webináriumról most közzé tesszük ezt a videót a kérdéseikkel megválaszolva, amelyekre nem tudtunk választ adni az elöadás alatt vagy már utánna érkeztek.

Videó a webináriumról:

Az Önök kérdései és a mi válaszaink

Q: A holnapi előadáshoz az alábbi kérdést tenném fel: az embrió genetikai vizsgálatánál az autizmus kiszűrhető-e?
A: Sajnos az autizmust nem vagyunk képessek semmilyen vizsgálattal kiszűrni.

Q: Még egy kérdés: mekkora most a várólista?
A: A várolista 2-4 hét.

Q: Egy donor hölgy petesejtjeit több fogadó pár is kaphatja?
A: Igen. Egy donor holgy maximum háromszor eshet át sztimuláción , így akár három párnak is segíthet.

Q: Tisztelt Doktornő!Szeretném megkérdezni, hogy milyen vizsgálatokból lehet kideríteni, hogy melyik félnél kell alkalmazni donort. Nálunk 3 napig sok és szép embriónk van, azonban 5 napra leállnak a fejlődésben. Köszönöm szépen!
A: Erre sajnos nem tudunk pontos választ adni a leírt információ alapján. Egy személyes/ online konzultáció során ahol komplex információkat kapnánk , megismerkednénk az egésségugyi álapotukkal , az eljárasokkal, megpróbalnánk választ találni a kérdésre.

Q: Fagyasztott embrió beültetés esetén ha ez hétvégére esik akkor van-e szombaton vagy vasárnap is beültetés a klinikán? ­
A: Igen, hétvégén (szombaton) is dolgozunk.

Q: ­Van-e tapasztalatuk endometriózissal, illetve adenomiózissal – van-e bármilyen eljárás, ami ilyen esetben növelheti a beültetés sikerességét? ­
A: A hormon kezelés 3 hónappal a kezelés előtt növelheti a sikeresség arányát (GnRH kezelés).

Q: ­Milyen nagyságú progreszteron szint az ideális embrió beültetés előtti napon?­
A: Fagyasztott embrió beültetés előtt az ideális progeszteron szint 90 nmol/l felett van. Ha kevesebb, pótoljuk (növeljük a vaginális vagy i.m. progeszteront), ha pedig 35 alatt van, a beültetést nem végezzük el.

Q: ­IVF esetében van várólista ? ­
A: Nincs. Elég egy konzultáció és ha meg van az összes eredmény, ami szükséges a kezelés indulásához (minimum: hormonális profil, szerológiai vizsgálat szexuális úton terjedó betegségekre, nem öregebb mint 1 éves mell ultrahang/mamográfia vizsgálat és citológiai eredmény) a menstruáció ciklus kezdetével elindulhat a stimuláció.

Q: ­Milyen alternatív kezeléseket javasolnak a beültetés sikeressége érdekében? Pl talpmasszazs, akupunktúra, Viagra? Egyéb?
A: A kiegészítő és alternatív gyógyászat számos nyugati országban széles körben elfogadott. A kínai gyógynövénygyógyászat és az akupunktúra a leggyakrabban használt terápiája. Továbbá  léteznek pszichológiai terápiák, hőmérsékleti terápiák és más alternatív terápiák, amelyeket az IVF-ET kezelésére alkalmaztak. Mindezek különböző mértékben hozzájárulhatnak az IVF-ET-betegek terhességi arányának javításához. Bár e terápiákkal kapcsolatos jelenlegi tanulmányok mindegyike a kezdeti szakaszban van, számos hiányosság van. Ezért, mint ígéretes terápia az IVF-ET-kezelésben részesülő betegek számára, további kutatásra van még szükség a közeljövőben.

Q: ­Hogy történik a fagyasztott petesejttel történő ivf folyamata? Kifagyasztás, megtermékenyítés, esetleg utána az embrió lefagyasztása és későbbi beültetése lehetséges?­
A: Igen, lehetséges minden úgy ahogy leírta. A megtermékenyítés után vagy megtörténik a beültetés, vagy pedig az osszes embriót lefagyasszuk.

Q: ­Ha PGT-A t kérünk a donor petesejtnél is, ha kiderül, hogy nem beültethető az embrió, akkor az beleszámít a 2 garantált blasztoba? ­
A: Igen.

Q: ­Natív Fet esetén mikor érdemes progeszteron szintet nézetni?­
A: Az nap amikor a triggering történik (az nap amikor megkapja az ovitrell injekciót).

Q: ­Jó napot kívánok! Donor petesejt esetén elvégzik az említett PGTA vizsgálatokat? Köszönöm­
A: Természetessen, ha a kliensek szeretnék, ki lehet vizsgálni a donor petesejt programnál is.

Q: ­Jó napot kívánok! Donorpetesejtes lombiknál is fontos, hogy előtte 3 hónappal folátot szedjek?­
A: Bármilyen terhességről van szó, fontos a folát szuplementációja.

Köszönjük, hogy  ennyien érdeklödtek az elsö webináriumunk iránt. Reméljük hogy a további szemináriumaink és akcióink is felkeltik majd érdeklödésüket. Kövessenek minket a Facebookon is hogy ne maradjanak le semmiröl. Szeretettel várjuk Önöket a klinikán is személyesen, elég ha kitöltik a kapcsolati kérdöívet az oldalunkon és valamelyik magyarul beszélö koordiátorunk felveszi Önökkel a kapcsolatot.

Filterek és jelölések

COVID-19 INFO