Blog

A férfiak termékenység csökkenésének rejtélye

A meddőség egyre több házaspárt érint, korábban főként női problémának számított, ma már korántsem van így. A férfiak irányába mutató divat könyörtelen, a terméketlenségel való probléma egyre nagyobb részt vesz benne. A nőket már mérsékelten leelőzték, a meddőségi esetek 40-55%-ában a férfi tényezőnél a probléma.

A termékenység világszerte csökken, és a becslések szerint a párok csaknem 15%-ának van valamilyen meddőségi problémája. Mikor a meddőségről beszélünk, akkor egy olyan szexuálisan aktív pára gondolunk, akik nem használnak fogamzásgátlót és hat hónap vagy egy év után sem tudnak teherbe esni.

Férfi meddőségi probléma alatt a nő megtermékenyítés képességének csökkenésére gondolunk, illetve. egy tojás, amelyből majd egy  életképes magzat fejlődik. Tehát nem csak a spermiumok teljes hiányáról van szó, hanem azok funkcionális zavarairól is, például elégtelen motilitásról vagy morfológiai rendellenességekről, például kettős fejekről vagy flagellákról. Ebben az esetben az életkor a férfiak számára is ellenség, mert az életkorral nő a sérült DNS vagy csökkent motilitású spermiumok száma.

Ennek sok oka lehet

Az életkor azonban nem az egyetlen kockázati tényező. A jól ismerteken kivül, mint az alkohol, a dohányzás, vagy a szűk fehérnemű mellett érdemes odafigyelni a fűtött ülésekre, az ölbe helyezett laptopokra, de akár egy harmadik kávéra vagy a túlzott kerékpározásra is. A vegánok sem nyertek mivel, hogy a kutatások szerint ugyanis a B12-vitamin, amelyet főleg húsból és tojásból nyerünk, nagyon fontos a spermiumok minősége és száma szempontjából.

A kockázati tényezők mellett az egészség is gyakori oka a meddőségnek. Tipikus példák a merevedési zavarok, a késleltetett magömlés, a varicocele (a herék körüli vénák duzzanata), a gerincvelőbe nem ereszkedett herék vagy a hormonális egyensúlyhiány. A meddőséghez gyulladásos betegség, sérülések, visszatérő fertőzések is vezethetnek, de például maga az immunrendszer is, amely olyan antitesteket termel, amelyek megtámadják és elpusztítják a spermiumokat. Kevésbé ismert az úgynevezett retrográd ejakuláció, amelyben a hímvesszőből való kilökődés helyett az ejakulátum visszatér a húgyúti rendszerbe, és a következő vizelés során kerül ki a szervezetböl.

A lehetséges okok másik kategóriája a tabletták és kábítószerek. Kemo és sugárterápia, rheumatoid arthritis és fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek (szulfaszalazin), magas vérnyomás elleni gyógyszerek (kalciumcsatornák β-blokkolók), antidepresszánsok, anabolikus szteroidok, marihuána, kokain és sok más.

Legújabb tudnivalók a meddőségi járványról

Shanna Swan amerikai tudós, a New York-i Mout Sinai Egyetemről arra figyelmeztet, hogy életünk során könnyen megtörténhet, hogy a gazdag országokban élő férfiaknak általában nem lesz spermájuk. Hibásnak tartja az úgynevezett endokrin károsítókat. Ezek megzavarják a hormonokat az emberi szervezetben, különösen az esztrogén és a tesztoszteron működését, amelyek a reproduktív egészségben kulcsszerepet játszanak. Az első jól ismert endokrin károsítók a peszticidek és gyomirtó szerek(herbicid) voltak.

Azonban régóta alábecsülyük a többi endokrin károsítót, főként azért, mert elhanyagolható mennyiségben ártalmatlannak tartjuk őket. Ezek olyan anyagok, amelyeket a műanyagokhoz adunk szilárdságuk  – biszfenol A és rugalmasságuk – ftalátok biztosítása érdekében. Ezek az anyagok nem rögzített részét képezik a műanyagoknak, ezért folyamatosan a környezetbe is ki kerülnek. És ha ez nem elég, a ftalátokat a kozmetikai iparban is gyakran használják, például krémekben a jobb felszívódás érdekében. Ezáltal a szervezet azt feltételezheti, hogy több tesztoszteron van benne, mint valójában és termelésének valamint a spermatermelés leállásához vezethet. A biszfenol A viszont befolyásolja a férfiak szexuális vágyát, és merevedési zavarokat okozhat.

A férfi meddőség kezelése

A modern diagnosztikának köszönhetően a meddőség szinte minden okát ki tudjuk deríteni. Tehát a párok akár 95%-án segíteni tudunk. Mint a kezelési lehetőségek száma, úgy a termékenységet befolyásoló tényezők száma is sok, ezért hisszük, hogy a jó diagnózis kulcsfontosságú az ISCARE-ban. Még azoknál a betegségeknél is, amelyeket nem lehet teljesen meggyógyítani, a termékenységre való ​​hatásuk legalább a minimálisra csökkenthető. Magának a kezelésnek számos formája lehet, a vitaminoktól a spermiumtermelés támogatásától, a gyógyszereken át a műtétig vagy az asszisztált reprodukciós technológiáig (ART). Pozitívum az, hogy egy női petesejt megtermékenyítéséhez egy egészséges spermiumra van szükség.

Amikor minden vizsgálat és diagnosztika ellenére sem világos az ok, akkor az úgynevezett idiopátiás termékenységi zavarokról beszélünk. Ebben az esetben empirikus kezelést alkalmaznak, amely lehet hatékony, de lehet, hogy nem. Ilyen kezelés lehet például az antioxidánsok (inozitol, E- és C-vitamin, cink, L-karnitin, acetilcisztein) vagy a hormonmodulátorok beadása.

Az egészséges életmód fontos a spermiogram jó eredményéhez, ezért készítettük el az alábbi listát az anyagokról és vitaminokról, valamint ezeknek a férfi termékenységre való  ​​hatásairól:

 • Folsav – növeli a spermiumok számát
 • Szelén – a hiánya csökkenti a spermiumok mozgékonyságát és minőségét; elpusztítja a szabad gyököket
 • Cink – támogatja a spermatermelést és a minőséget; a hiánya csökkenő tesztoszteronszint okozhat
 • Halolaj – az omega-3 zsírsavak támogatják a nemi szervek megfelelő véráramlását, támogatják a spermatermelését, a megfelelő működését és minőségét
 • L – karnitin – kulcsszerepet játszik a spermiumok megfelelő érésében és működésében
 • Koenzim Q10 – támogatja a termelést, a mozgékonyságot és a spermák funkcióját; különösen fontos a 40 év feletti férfiak számára, akiknek kínálata természetesen csökken
 • B8-vitamin (inozitol) – befolyásolja a spermiumok termelését, számát és mozgékonyságát
 • B12-vitamin – hiánya a spermiumok számának és mozgékonyságának csökkenését okozhatja
 • E-vitamin – a megfelelő spermiumfejlődés egyik kulcsfontosságú vitaminja, növeli a spermiumok mozgékonyságát és javítja a petesejtburokba való behatolási képességüket
 • Króm – hiánya meddőséget vagy csökkent spermiumszámot okoz
 • Ginzeng gyökér – erős regeneráló és stimuláló hatással rendelkezik, elősegíti a potenciót és a termékenységet

A megelőzés mint alap

A megelőzés a legjobb intézkedés bármely betegség esetén, és ez nincs másként a férfi meddőség esetében sem. A negatív hatások és kockázati tényezők minimalizálása mellett, a megelőzés a preventív vizsgálatokban is rejlik. Ezek segítségével megismerhetjük egészségi állapotunk jelenlegi állapotát, és célzott lépéseket tehetünk annak javítása vagy legalább a további romlás megállítása érdekében. És pontosan ez a prekoncepciós vizsgálatok lényege, amit klinikáinkon kínálunk. Egy alapvető vizsgálattól, mint például a Spermiogram ennek felépítésén keresztül Prekoncepciós vizsgálat, az átfogóbb vizsgálatig, mint például a DNS-fragmentációs vizsgálat vagy a SpermPack.  Mindenről részletesebb információt itt talál. Az uniós egészségbiztosítási kötvénytulajdonosok nálunk hosszú távú  SpermPack vizsgálatot először mindössze 100 euróért végezhetnek.

Az asszisztált reprodukciós szakembereinek felkeresése minden olyan párnak ajánlott, akik egy év próbálkozás után sem tudtak teherbe esni, de jobb, ha előre tájékozódnak reproduktív egészségi állapotukról, mint egy évet feleslegesen elveszíteni. Az életkor előrehaladtával csökken a teherbeesés esélye, valamint a sejtek minősége is, és az asszisztált reprodukció sem garantálja az azonnali sikert, sokszor többszöri próbálkozást igényel. Ezek úgyszintén időt igényelnek az előkészítéshez és a megvalósításhoz is. A táplálék-kiegészítők spermiumokra való ​​hatása is teljesen nyilvánvalóvá válik 3 hónap után, ami a spermiumok érésének ideje. 

Ez a cikk andrológusunkkal, Kristína Sedlákova együttműködésével jött létre.

Filterek és jelölések

COVID-19 INFO