Blog

Az elhízás hatása a meddőségre és az IVF-re

Az elhízás a leggyakoribb metabolikus-betegség a világon, és számos más betegség kialakulásában is szerepet játszik. A magas vérnyomástól és a szívbetegségektől a magas koleszterinszinten és a cukorbetegségen át a nőgyógyászati és a meddőségi ​​problémákig.

Az általa okozott különféle betegségek mellett számos különböző ok vezethet az elhízáshoz, de ez gyakran ezek kombinációja. Egy bizonyos szerepet játszhat a genetikai hajlam, azonban az életmód is nagyon fontos. A nem aktív életmód és a helytelen táplálkozás a leggyakoribb kockázati tényező ami a jelenlegi járványhoz, az elhízáshoz vezet. 

A zsírsejtek számát az élet korai szakaszában határozzák meg –  a gyermekkorban és pubertáskor alatt. Körülbelül 20 éves kor alatt a zsírsejtek száma stabilizálódik, és nem változik felnőtt korunk során. Míg a gyermekkori elhízás a zsírsejtek számának növekedésében is megnyilvánul, addig felnőttkorban ezek szerkezete csak megváltozik – több zsírt tartalmaznak, ezért növekednek. 

A zsírszövet és a hormonok

A zsírszövetet már régóta nem csak passzív energiaraktárnak tekintjük, hanem metabolikusan aktív szervnek, amely különféle anyagokat és hormonokat választ el. Ezek felboríthatják a hormonális egyensúlyt, és például menstruációs zavarokhoz, ovulációkieséshez, policisztás petefészkekhez vagy egyéb problémákhoz vezethetnek. 

Azonban nem minden zsírszövet automatikusan rossz, és egy bizonyos mennyiség elengedhetetlen az emberi egészséghez. Ezt hívjuk az elhízott emberek úgynevezett diszfunkcionális zsírszövetének, amely olyan anyagokat termel, amelyek elősegítik a krónikus gyulladást, az érelmeszesedést és a fokozott véralvadást. 

Amikor a zsírsejtek többlet kalóriát tárolnak, megnő a leptin szekréciója – a zsírszövet hormonja – ami megakadályozza a zsír raktározását a nem zsíros sejtekben. Amikor a leptin hatása hiányzik, például túlzott zsírsavak esetén a vérplazmában, az úgynevezett lipotoxicitás következik be.. Ez vezethet ahhoz, hogy a zsírt a nem zsírszövetekben is tárolja, ami különféle betegségekhez vezethet.

Az elhízástól a meddőségig

A petefészekszövet sem kivétel, ahol a lipotoxicitás miatt sejthalál következik be. Mivel a petesejtek rendkívül érzékenyek, érését, valamint az embriófejlődést negatívan befolyásolja. Számos tanulmány megerősíti, hogy a túlsúlyos vagy elhízott nőknél csökkent a petesejtek minősége, és gyakoribb a meddőség.

A túlsúly vagy az elhízás a spontán fogantatás meghosszabbodását is eredményezi. Ha a BMI 29 fölé emelkedik, minden egység 4%-kal növeli a meddőség kockázatát. A kudarc gyakran igényel segítséget az asszisztált reprodukciós központokban, de a túlsúly miatt ezek a módszerek mellett is a terhesség sikeressége alacsonyabb. 

A tanulmány egy része a petefészek-stimuláció során a megnövekedett gonadotropin-fogyasztásra, a stimulációhoz szükséges napok nagyobb számára és a méh nyálkahártyájának alacsonyabb fogékonyságára mutat. A megnövekedett BMI-vel rendelkező nő petefészek-stimulációja kisebb számú petesejteket eredményez, amelyekre szintén alacsonyabb minőség jellemző. Az ilyen petesejtek megtermékenyítése olyan embriókat termel, amelyeknél nagyobb a genetikai rendellenesség valószínűsége, ami a vetélés fokozott kockázatához vezet. 

A terhes nők ebben a kategóriájában fokozott a terhességi cukorbetegség, a magzati táplálkozási problémák (preeclampsia), a veleszületett rendellenességek vagy magzati makroszómia, valamint a császármetszéssel kapcsolatos szülés is.

Itt nem csak a nőkről van szó

Az elhízás és túlsúly problémája és termékenységre gyakorolt ​​hatása a férfiakat sem kerüli meg.  Ahogy túlsúlyossá válnak, a spermiumtermelésük csökken, és megnövekszik közöttük a rendellenességek előfordulása. Az ilyen spermiumok nem képesek megtermékenyítésre. Az elhízott férfiaknál a spermiumok mozgékonysága is jelentősen csökkent, ami jelentősen  bonyolulttá teszi a fogantatást.

Az elhízás kezelésének és megelőzésének nemcsak az étrend beállítását és az energiabevitel csökkentését kell magában foglalnia, hanem az energiafelhasználás növelését is a fizikai aktivitás révén. Megfelelő étrenddel és testmozgással jelentősen növelhető a terhesség sikeressége. Ezért, ha egyedül, vagy asszisztált reprodukciós klinikán keresztül próbálnak megfoganni gyermeket, érdemes odafigyelni az étrendre, valamint az elegendő mozgásra, hiszen ezek a tényezők is befolyásolják a próbálkozások sikerét.

Ezt a cikket együttműködve embriológusunkkal Ana Ivánová-val írtuk.

COVID-19 INFO