Blog

Az életkor hatása a termékenységre

A meddőség egyre több párt érint, ennek egyik oka a terhesség későbbi korra halasztása. Az életkor ugyanis az egyik kulcsfontosságú tényező, amely befolyásolja a termékenységet, különösen a nők esetében. Sok nő automatikusan a harmincas év betöltése után tervez gyermeket, nem tudván, hogy egy ilyen döntés milyen kockázatokat visz magával. Ezért is döntöttünk úgy, hogy felhívjuk a figyelmet erre a témára.

A nő petesejtjeinek száma születése óta csökken. A megközelítőleg egy-két millió petesejtböl a pubertás korig már csak a negyede marad. Közülük azonban csak körülbelül 400 jut az ovulációhoz. Harminc éves kortól az előállított petesejtek minősége fokozatosan csökken. 35 éves kor után ez a csökkenés sokkal hangsúlyosabb, és az egészséges baba természetes úton történő fogantatásának esélye élesen csökkenni kezd. 

Az életkor előrehaladtával ugyanis növekszik a valószínűsége annak, hogy a petesejt abnormális DNS-t tartalmaz – ez a genetikai rendellenesség valamilyen formája, amely a legtöbb esetben megakadályozza a terhességet. A klasszikus petesejt 23 kromoszómát tartalmaz és egészséges spermiummal történő megtermékenyítés esetén létre jöhet az úgynevezzet  euploid embrió 46 kromoszómával. Az idősebb nőknél nagyobb arányban úgynevezzet aneuploid petesejtek – vagyis azok, amelyeknek több vagy kevesebb mint 23 kromoszómájuk van. A 43 év feletti nők esetében ez az arány körülbelül 90%.

Embrió ilyen petesejtböl a megtermékenyítés után általában leáll fejlödni a kezdeti szakaszban és korai vetélés vagy néma abortusz következik be, csak ritkán fordul elő a baba születése. A legtöbb aneuploid embrió több mint 47 kromoszómával rendelkezik. A vetélések 35%-a triszómiának köszönhető, míg az élveszülöttek csak 0,3% azok triszómiával. Az ilyen gyerekek genetikai rendellenességben szenvednek – leggyakrabban Down- vagy Edwards-szindrómában.

 Tudományos vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az életkor előrehaladtával a kromoszóma-rendellenességgel rendelkező baba fogantatásának kockázata is nő. Míg egy 25 év körüli nőnek körülbelül 1:1340 a valószínűsége, hogy Down-szindrómás magzatot szül, addig 32 évesen ez a valószínűség megduplázódik (1:695). A 35. évben már 1:350, a 40. évben pedig már 1:85. Hasonló a helyzet a másik két említett triszómia előfordulásával is.

Nem csak a petesejtekröl van szó

Egy egészséges, rendszeres ciklusú, 30 év alatti nőnek minden hónapban körülbelül 20% az esélye, hogy teherbe essen. Ezért beszélünk a termékenységgel kapcsolatos problémákról ebben a korban csak egy év sikertelen próbàlkozàs után. Ekkorra a párok több mint 80%-a teherbe esik. A negyven év feletti nők esetében csak körülbelül 5% az esély a teherbe esésnek minden ciklusban. A terhesség valószínűségének csökkenése mögött a petesejtek minőségén kívül más életkorral összefüggő tényezők is húzódnak. Ezek a méh (mióma, polipok), a petefészek (ciszták, endometriózis) különböző patológia, valamint növelik a különböző endokrin betegségek, például a pajzsmirigy betegségeinek arányát.

Ahogyan a nő idősödik a terhesség alatti szövődmények kockázata is nő. Ezek veszélyt jelentenek az anyára és a magzatra egyaránt. A 35 év feletti nőknél magasabb a preeclampsia, a terhességi cukorbetegség vagy a műtéti szülés kockázata. A magzat szempontjából a 40 év feletti nöknél nem csak a veleszületett fejlődési rendellenességek, illetve kromoszóma-rendellenességek, hanem növeli a koraszülések és az alacsony súlyú babák számát is.

Aszisztàlt reprodukció

Sok pár végső megoldásnak tekinti az asszisztált reprodukciós klinika látogatását, és azt elsősorban az in vitro megtermékenyítéshez (IVF) hozzák összefüggésbe. Gyakran több évig próbálnak természetes módon teherbe esni, mielőtt szakemberhez fordulnának. Ugyanakkor nem veszik észre, hogy az idő milyen fontos szerepet játszik a teherbesés problémáiban. Míg kezdetben egy egyszerű műtét, életmódváltás vagy az asszisztált reprodukció egyszerűbb formái, például az inszeminàció (IUI) is elegendőek lehetnek, az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy maga az IVF lesz az egyetlen megoldás. Azonban még ez sem garancia a sikerre. 

Ezért a klinika látogatását nem kell feleslegesen halogatni, és azoknàl a pároknàl, ahol 35 év felett van a nő fél év sikertelen próbálkozás után célszerű felkeresni a klinikát. Ha egy nő elmúlt 40 éves és teherbe szeretne esni, javasoljuk a klinika azonnali felkeressését. ISCARE klinikáinkon a legelső lépés a diagnosztika, amelyre nagy hangsúlyt fektetünk. Egyes vizsgálatok megelőzésként is felfoghatók, fiatal párok akik a közeljövőben családalapítást terveznek vagy magánszemélyek számára is alkalmasak. Nemcsak a reproduktív egészségéről szerezhet tudomást, ami segít a csalàd tervezésben, de ha bármilyen problémát vagy akadályt találunk a termékenységben, azonnal elkezdhetjük a kezelését. Így nem kell vesztegetnie azt az időt, ami olyan értékes a termékenység szempontjából.

Filterek és jelölések

COVID-19 INFO