Blog

A pajzsmirigy befolyása a termékenységre és a terhességre

Becslések szerint minden nyolcadik nőnél diagnosztizálnak pajzsmirigy-rendellenességet élete során. Megfelelő működése a teherbeesés törekvés kapcsán is nagyon fontos. Ez a pillangó alakú, a nyak elülső részén található mirigy az anyagcsere mellett fontos szerepet játszik a terhességben és a magzat sikeres megszületésében is.

A pajzsmirigy két hormont termel: a trijódtironint (T3) és a tiroxint (T4). Mindkettő szorosan kapcsolódik a nemi hormonokhoz – a progeszteronhoz és az ösztrogénhez. Az ösztrogén serkenti a pajzsmirigy növekedését, a tiroglobulin termelődését – a T3 és T4 építőanyagait, de a TBG termelődését is – fehérjét, ami megköti a pajzsmirigyhormonokat és biztosítja azok vérben történő szállítását. Magas pajzsmirigyszint esetén túl sok T3 és T4  marad kötődve, ami a sejtekben való hiányukhoz vezet. Másrészt a progeszteron csökkenti a TBG-t, ezáltal pajzsmirigyhormonokat szabadít fel a keringésbe. Kapcsolatuk azonban kölcsönös, és ezek a hormonok a petefészkekben is serkentik a progeszteron, különösen a sárgatestben a T3 termelődését (corpus luteum). 

Ahogy a progeszteronról szóló blogunkban írtuk, a sárgatestből való progeszteron fontos szerepet játszik a méh felkészítésében az embrió elfogadására és a korai fejlődésre. Csak a luteális fázis lerövidítése azt okozhatja, hogy az embrió nem érkezik beágyazódni és kimosódik a menstruáció során. Sikeres terhesség esetén is kockázatot jelentenek a pajzsmirigy zavarai, hiszen mindkét hormon fontos a baba idegrendszerének és agyának fejlődése szempontjából is. 

A pajzsmirigy rendellenességeinek két típusát különböztetjük meg – túlzott aktivitását, az úgynevezett hypertyreóza és a csökkent aktivitásátt, úgynevezett hypotyreóza. A pajzsmirigy-működési zavarok leggyakoribb okai az autoimmun betegségek, de nagy körültekintéssel kell eljárniuk azoknak is, akiknek a családjában előfordult a pajzsmirigybetegség vagy az 1 tipusu cukorbetegség. A probléma a túlzott ösztrogénszintnél is előfordulhat, amikor a pajzsmirigy normálisan működik, de a magas TBG-szint miatt ugyanazok a tünetek jelentkeznek, mint a pajzsmirigy alulműködésénél (hypotyreóza). 

A pajzsmirigy alulműködése: Hypotyreóza

Ez a pajzsmirigy-rendellenesség gyakoribb típusa. Számos betegség okozhatja, a leggyakoribb a Hashimoto-thyreoiditis. Ez egy autoimmun betegség, amely a lakosság körülbelül 5%-ánál fordul elő, és az érintettek 80%-a nő. Ebben a betegségben a pajzsmirigysejtek falán receptorok és enzimek elleni antitestek képződnek, aminek következtében az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a pajzsmirigysejteket, amelyek viszont nem képesek elegendő T3-at és T4-et termelni. 

A pajzsmirigy alulműködésének tünetei közé tartozik a fáradtság és alvásproblémák, a koncentráció- és memóriaproblémák, a súlygyarapodás, a törékeny körmök, a hidegre való érzékenység, az izom- és ízületi fájdalmak, a száraz bőr és haj. A reproduktív egészségben a hypothyreosis gyakoribb és súlyosabb menstruációs és ovulációs problémákban nyilvánulhat meg. A kezelés a hiányzó hormontermelés pótlása formájában történik.

Hypothyreosis és hatása a terhességre

A terhesség első heteiben fokozódik a vese teljesítménye, ami a jódszint és a keringő pajzsmirigyhormonok rövid távú csökkenését eredményezheti. A terhesség alatt a pajzsmirigyhormonok fogyasztása természetesen megnövekszik, mivel az anyának ezekkel kell ellátnia a fejlődő magzatot is. Emiatt a pajzsmirigy természetes módon körülbelül 10%-kal megnövekszik, de ez a megnagyobbodás szabad szemmel általában nem látható. 

A pajzsmirigy alulműködése(hypotyreóza) esetén elégtelen a pajzsmirigyhormonok termelődése, ami elsősorban vetéléshez, de különféle magzati rendellenességekhez, koraszüléshez vagy halvaszületéshez is vezethet. A szervezet megpróbálja fokozni a T3 és T4 termelését, ami a TSH szintjének emelkedéséhez vezet – amely a pajzsmirigyet ezek termelésére serkenti. Ezért Szlovákiában már a terhesség kezdetén ajánlott ellenőrizni a TSH-szintet, és ha szükséges, a pajzsmirigy működését ellenőrizni a terhesség egész ideje alatt és röviddel utána is.  A pajzsmirigy elleni antitesttel rendelkező nőknél, fontos ellenőrizni ennek müködését még 6-tól 12-ig hónapig is szülés után, hogy az úgynevezett szülés utáni pajzsmirigygyulladás(tyreoiditídy)    esetén  T4 pótlást biztosítani lehessen.

Fokozott pajzsmirigy aktivitás: Hyperthyreosis

A hyperthyreosis 7-10-szer gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Leggyakrabban a Graves-Basedow-kórnak nevezett autoimmun betegség okozza. Ebben a betegségben a szervezet olyan antitesteket termel, amelyek kötődnek a TSH receptorokhoz, és stimulálják azokat, ami fokozott T3 és T4 termeléshez vezet. Túlzott szintjük leállítja a TSH termelődését, de a stimuláló antitestek a felszabaduló receptorokhoz kötődnek, ami negatív visszacsatoláshoz vezet. 

Ez az ösztrogén, az androgének és a progeszteron szintjének ingadozásához vezethet, ami szabálytalan menstruációs ciklusokhoz és ovulációs zavarokhoz vezethet. Ilyenkor a menstruáció könnyebbé válik, a ciklus megnyúlik, vagy teljesen leáll (amenorrhoea). Egyéb tünetek közé tartozik a fogyás, kézremegés, hajhullás és hajtörés, gyors körömnövekedés, gyors szívdobogás, magasabb hőmérsékletre való érzékenység, fokozott étvágy, szorongás vagy ingerlékenység. A tünetek száma és súlyossága a pajzsmirigy-rendellenesség súlyosságától függ. 

A kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés(Hypertyreóza) magas vérnyomáshoz, pangásos szívelégtelenséghez vezethet (a szív nem pumpálja olyan hatékonyan a vért, mint kellene) vagy szabálytalan szívverés, hanem csontritkulás, vagy Graves-Basedow-kór esetén a szem körüli szövetek és izmok megtámadásához is. 

Pajzsmirigy-túlműködés és hatása a terhességre

Ebben az esetben is képesek kimutatni a TSH-szintet pajzsmirigy-problémákkal már a terhesség elején. Ha nagyon alacsony a TSH szint, akkor fennáll a pajzsmirigy-túlműködés gyanúja, de előfordulhatnak a terhességgel összefüggő átmeneti csökkenések is, amelyek nagyon súlyos reggeli rosszulléttel járnak együtt. 

E betegséggel járó terhesség esetén fokozott a vetélés, a koraszülés vagy a rossz magzati ellátottság (preeclampsia) veszélye, ami veszélyeztetheti az anya életét és egészségét. Ha egy nő Graves-Basedow-kórban szenved, azonnal értesíteni kell a nőgyógyászt, még akkor is, ha a pajzsmirigy működése normalizálódott. Mert a nő szervezetében még mindig találhatók Graves-Basedow antitestek, amelyek hatással lehetnek a magzatra és a nőre a terhesség alatt. 

Még a sikeres magzatszülés esetén is az újszülötteknél fokozott a szívritmuszavar kockázata, ami szívelégtelenséghez vagy golyvához (kórosan megnagyobbodott pajzsmirigy) vezethet, ami megnehezítheti a baba légzését. Az alacsony születési súly is gyakori. Javasoljuk, hogy várjon 4-6 hónapot a teherbeséssel a pajzsmirigyhormon-szint stabilizálása után.

Pajzsmirigy-rendellenességek és a férfi termékenység

Bár a pajzsmirigybetegséget gyakran a nők problémájának tekintik, a férfiak az esetek egyharmadát teszik ki. Tanulmányok azt mutatják, hogy az ilyen betegségekben szenvedő férfiaknál  csökkent spermium minőség, szám és mozgékonyság,  csökkent herefunkció, merevedési zavarok és csökkent libidó fordulhat elő. E betegségek kezelésének elmulasztása teljes terméketlenséghez vezethet. Ellenkezőleg, megfelelő kezelés mellett a termékenységi arányok néhány héten vagy hónapon belül javulnak. 

Ha a terhességgel Önnek is problémái vannak, az egyik ok a pajzsmirigy betegsége lehet. ISCARE klinikáinkon azonban több lehetséges okot is ellenőrzünk, akár a vizsgálat során is, amely egy nem kötelező erejű kezdeti konzultáció része, amely szintén ingyenes a szlovák biztosítók kötvénytulajdonosai számára. Ezért ne habozzon, és egyeztessen velünk egy időpontot.

COVID-19 INFO